INTELLIGENT MUSIC PROJECT VIII – MIRACLES BEYOND

Artiest info
Website
facebook
Label: Intelligent Music Ltd.

 

‘Intelligent Music Project’ is een muzikaal project van de Bulgaarse zakenman, muziekproducer en componist Milen Vrabevski, MD met als doel het culturele en muzikale erfgoed van Bulgarije te vrijwaren. De Bulgaarse muziek en de cultuur van het land dient hierbij door eigentijdse internationale muzikanten te worden uitgedragen via het creëren van nieuwe hedendaagse muziek.

Het op pop- en psychedelische rockproducties toegespitste muzikale project en de daar bijhorende opnamestudio in de Bulgaarse hoofdstad Sofia brachten in 2012 het eerste concept-rockalbum “Intelligent Music Project I: The Power Of Mind” uit. Het was de eerste realisatie van dit team waarvoor de voormalige Britse rock- en blueszanger John Lawton van ‘Lucifer’s Friend’, ‘Les Humphries Singers’ en ‘Uriah Heep’ kon worden gestrikt om de lead vocals bij de door Milen Vrabevski, MD als sonnetten voor een klassieke rockopera gecomponeerde nummers te verzorgen.

Er volgden intussen nog zes andere progressieve rockalbums die onder hetzelfde concept en project werden opgenomen. Ze werden dan ook heel consequent genummerd: “Intelligent Music Project II: My Kind O’ Lovin’” (2014), “Intelligent Music Project III: Touching The Divine” (2015), “Intelligent Music Project IV: Sorcery Inside” (2018), “Intelligent Music Project V: “Life Motion” (2020), “Intelligent Music Project VI: The Creation” (2021) en “Intelligent Music Project VII: Unconditioned” (2022).

U kunt hier allicht uit afleiden dat initiatiefnemer Milen Vrabevski, MD nooit heeft stilgezeten en dat wordt hier en nu nogmaals bevestigd door de release van de achtste plaat in deze indrukwekkende serie: “Intelligent Music Project VIII: Miracles Beyond”. Deze keer is het album samengesteld uit twee delen: ‘Part One – The Producer’ met elf tracks en ‘Part Two – The Band’ met drie tracks. Uit het eerste gedeelte hebben we twee nummers voor de bijgaande audiovideo’s geselecteerd met de als rockballad verpakte titeltrack “Miracles Beyond” en het episch rockende “Then I Knew”.

Ook nu werd er weer een heel arsenaal aan bekende internationale rockzangers in de opnamestudio uitgenodigd om vocale bijdragen af te leveren als leadzanger. Joseph Williams van de Amerikaanse rockgroep ‘Toto’, John Payne van de Britse rockband ‘Asia’, de Brit Carl Sentance van de rockformatie ‘Nazareth’, de Britse zanger Richard Grisman en de Bulgaarse zanger Slavin Slavchev van de groep ‘Julian’s Laughter’ namen de vocale honneurs waar op één van de songs op dit album. Zij droegen allemaal ook nog hun steentje bij aan de backing vocals op deze door psychedelische elektrische gitaarrock gedomineerde nummers. Het gaat er anderzijds soms ook wel wat zachter aan toe in melodieuze rockballads als “For You”, “Real” en afsluiter en eerste single “Shine For You” of in de rustige pianoballads “Anyway” en “Believe In Love”.

(valsam)